Tanker ved Genesaretsjøen

Møtet med Israel og Genesaretsjøen var utgangspunktet for betraktningene Ole Harald Monsen presenterte på bedehuset sist fredag. Her kan du lese dem i sin helhet.

Arvid Gusland 29. november 2011

Tanker ved Genesaretsjøens bredd

Kjære Jesus,  Jeg har lenge ønsket å oppleve ditt hjemland, Israel. Vandre rundt i de områder der du var,  kjenne lukta av gras, jord og ørken,-  se med mine egne øyne de  kjente  stedene  der du gjorde dine under. Og nå er jeg her, Herre, sammen med  kona mi og over tredve brødre og søstre fra Norge. Ja du vet om Norge, det tok 1000 år før vi fikk høre om deg og nå er det gått 1000 år til . Og enda er det folkeslag  på jorda som ikke har hørt om deg og fått oppleve din frelse.

Når jeg skriver dette er det dag 3 av reisen vår og vi er ved Genesaretsjøen. Jeg står med bare føtter i vannkanten og speider utover.- en liten varmedis slører  over  den rolige vannflata.  I dag er det stille og fint vær.  Vår entusiastiske og kunnskapsrike jødiske guide forteller at det blåser fort opp til kraftig vind med bølger som er mer enn 3 meter høye.  Du opplevde jo dette selv da du og disiplene skulle over med båt til andre siden. Da blåste det opp til storm og disiplene ble redde for de trodde at båten skulle synke. Men det var ingen grunn til bekymring. Du var jo om bord og truet  vinden og sjøen og det ble blikk stille,- akkurat som i dag.  

Bak meg har jeg restene av byen Kapernaum.  Det var her du gjorde mange tegn og under som vi leser om i boka etter deg Jesus. Det var her du helbredet  en spedalsk. ” Om du vil kan du gjøre meg ren” bønnfalt han deg.” Du syns inderlig synd på mannen, rakte hånden ut og rørte ved han. Med det samme var spedalskheten borte og han var ren.” Han ble  så glad så glad, men du forbød ham å si noe om dette til noen. Men det klarte han selvfølgelig ikke. Han måtte bare fortelle vidt og bredt om det underfulle som hadde skjedd. Og jeg skjønner ham godt; Hvem kan vel tie om det de har sett, hørt og opplevd med deg, Jesus.

Derfor er det ikke rart at når du kom tilbake til Kapernaum noen dager seinere så var det en masse folk som ville høre deg. Du skulle ha husmøte, men det samlet seg så mange mennesker at det ikke var plass- heller ikke utenfor døra. Trengselen var så stor at da fire menn kom bærende med en lam mann på ei båre, kunne  de ikke nå deg. Tenke seg til- de  gav seg ikke, men klatret opp på taket, tok bort noen takstein slik at det ble en åpning i taket og firte båren med den lamme mannen  ned  til deg. Det er nesten litt komisk å tenke på at det skjedde slik og jeg tror at du også frydet deg litt over dette. I alle fall ble du ikke sint. Det står at da du så deres tro- altså de som bar ham til deg- sa du til den lamme; ”Sønn dine synder er deg tilgitt, stå opp, ta båren din å gå hjem. Og mannen reiste seg , tok båren og gikk.” Jeg tenker at det var gode venner det, som ikke gav seg i første runde med motstand, men tvert imot gjorde alt de kunne for å få den lamme i din nærhet. Og responsen din var helbredelse.

Når jeg mimrer over denne historien tenker jeg; hvor langt er jeg villig til å gå for en venn i nød?

Jeg kjenner meg skamfull over min unnfallenhet når jeg tenker på det. Hvorfor tar jeg ikke en telefon til den som sørger og trenger trøst? Hvorfor går jeg ikke på sykebesøk til den opererte eller trøstebesøk til naboen  oppi gata som mista mora si. Hva gjorde jeg da vennepar gikk fra hverandre- ordløshet- taushet og kanskje også litt likegyldighet.  Jeg gjør Peters ord til mine; ”Gå fra meg herre for jeg er en syndig mann.” Dette sa Peter første gang han møtte deg, Herre.   Det kan ha vært akkurat her jeg står nå, ved bredden til Genesaretsjøen. Han var jo fisker. Da Peter og Andreas tok deg på ordet og kastet ut noten , fikk de så mya fisk at garnet holdt på å revne- to båter fulle av fisk. Peter var slått av undring over dette. Han aner nok at han har et møte med en hellig, ukrenkelig og rettferdig Gud; derfor sier han dette til deg Jesus; Gå fra meg for jeg er en syndig mann.

Allikevel er det håp både for Peter og de andre kameratene i fiskebåtene … de andre var for øvrig broren til Peter som er Andreas og   brødrene Johannes og Jakob.

For hva sa Jesus; Følg meg – i dag vil jeg gjøre dere til menneskefiskere.  Det samme ordet gjelder for både dere og meg i dag. Jesus levde ikke bare den gang ,- han  lever i dag…..

 

Mens jeg står fordypet i disse tankene og kjenner det deilige vannet sildre mellom tærne, avbryter guiden tankerekken min.  Hun forteller at Genesaretsjøen er en viktig drikkevannskilde i Israel og at sjøen ligger mer 200 meter under havets overflate…dessuten er det rikt fiskeliv her akkurat som på Jesu tid, men nå som den gang, er det ikke alltid man får fisk. En av fiskene heter Petersfisken,- den het nok ikke det da Peter levde, hva het den da tro? Uansett , Peterfisken er helt spesiell- det er nemlig bare i i denne sjøen med de mange navn – Tiberias-, Gallilea- eller Genesaretsjøen – at den finnes. Ingen andre steder. Tenke seg til Peter, du har fått en fisk oppkalt etter deg.

 

Noen få hundre meter lenger borte- omkring 70 meter fra vannkanten, ligger en hyggelig restaurant.

Det norske reisefølget spaserer inntrykksmettet , men sultne på den sjarmerende  stien til restauranten. Vi bestemmer oss for å spise ute i den svale skyggen fra noen daddelpalmer.

Kjøkkenet her er kjent for sin gode tilberedning av fisk. Kan du gjette av hvilken fisk? Jada det er Peterfisken,  servert med chips og god salat … Smaker som en blanding av tryte og torsk, mmmm….

Maten gjør meg godt kjenner jeg-  3 dadler og en god kopp kaffe  etterpå klarner tanken. Øynene søker  ut på  den disige sjøen og  jeg reflektere igjen over det som skjedde her i dette området da du vandret her Jesus. Det var her du kalte Peter og flere av disiplene til menneskefiskere og det var her du  møtte dem igjen etter at du døde og sto opp igjen. Etter det vi leser i evangeliene  gikk det 3 år.… Peter og de andre disiplene er redde og motløse fordi de savnet deg Herre. Og de vet ikke hva de skal gjøre. ” Vi drar og fisker sa Peter til de andre disiplene.” Det var jo tross alt deres gamle yrke så dette var noe de mestret. ” Vi blir med sa de andre. De steg i båten, men den natten fikk de ingenting. ” Jeg kan nesten kjenne på meg hvordan de følte seg da; -Mesteren var borte og det var sannelig fisken også.  Bånn i bøtta. Men så skjer det noe:” Da morgenen kom, står du, Jesus, på stranda, men disiplene visste ikke at det var deg.” Du spør om de har noe fått noe fisk. Neida de har nok ikke det. ”Kast garnet ut på den andre siden av båten, så skal dere få fisk”. Kan du tenke deg- fortelle garva fiskere at de skal kaste garnet på andre siden av båten. Kanskje demrer ordene fra  en tidligere fiskefangst hos Peter: ”På ditt ord Herre skal jeg kaste noten.” ” De kaster noten på andre siden og nå klarer de ikke å få nota opp, så mye fisk er det. Da skjønner de at det er Herren som står der borte på stranda.” Peter er som vanlig ivrig, kaster seg i vannet for å møte deg Jesus.” De andre disiplene kommer  etter og drar nota etter seg. ”Kom hit med noen av fiskene” sier du Jesus. ”Peter trekker da nota på land. Og denne gang får vi hvite hvor mange fisk det er. . 153 i alt.  Kom å få mat sa du til disiplene.

Vår jødiske guide forteller at det kanskje er en spesiell grunn til at fangsten er 153 fisk. Hun sier at dersom vi skriver tallene 1 5 og 3 på hebrasik, vil denne setningen komme fram; Jeg er Gud.   Det var litt av et håndtrykk fra deg til disiplene, men også for oss i dag.  Jeg tenker at det ikke er så underlig at fisken og fisketegnet var det første  kristne tegnet. Et  lite  symbol som bare de kristne visste  om , de ble jo forfulgt fra første dag… Kanskje brukte de det som smykke rundt halsen eller rundt håndleddet. Kanskje risset de det forsiktig inn i døra  på huset sitt  Fiskesymbolet er også i dag et tegn som dine etterfølgere bruker.. Og jeg vil tro at mange mennesker  som blir forfulgt for sin tro på på deg, Jesus, også har behov for et hemmelig tegn. Tegnet minner oss på de undrene du gjorde i og ved Genesaretsjøen , Jesus. . men det er også en dyp sammenheng med korset- selve symbolet på Din lidelse og død for våre synder… Du  gjorde disiplene til menneskefiskere og det samme gjelder  oss i dag,- for du er en levende Gud. Du gjør oss til menneskefiskere: ikke fordi vi er egnet på en spesiell måte, men fordi  vi er dine barn. Som  dine barn er vi dekket av din nåde og tilgivelse for våre  feil, nederlag og svik. I deg herre eier vi Guds Fred , og på dine løfter går vi. Må du bevare oss i troen på deg .

Oppe i åssiden over Kapernaum ligger stedet hvor man mener du holdt Bergprekenen, en av verdens mest berømte og viktige taler. Den kan vi lese om i Mat. kap 5-7. I dag er det bygget en  vakker liten kirke på stedet.  Jeg kan se den her jeg står….. og jeg tenker på at du i talen kaller de som tror på deg for” Jordens salt og verden lys”.  Det er store ord og det er slett ikke alltid det føles som vi er ”jordens salt og verdens lys” Herre….men vi vet også at når vi lever i din nærhet  , vil livet vårt være til velsignelse også for andre.

Jeg har lyst til å avslutte denne betraktningen ved Genesaretsjøen med bønnen  som Jesus lærte oss å be nettopp i Bergprekenen; Fadervår. ” Når dere ber, skal dere ikke ramse opp ord slik hedningene gjør; de tror de blir bønnhørt ved å bruke mange ord. Vær ikke lik dem! For dere har en far i himmelen som vet hva dere trenger, før dere ber ham om det. ”Slik skal dere be;

Fader vår, du som er i himmelen

La ditt navn holdes hellig.

La ditt rike komme

La din vilje skje på jorden som i himmelen.

Gi oss i dag vårt daglige brød.

Forlat oss vår skyld, som vi og forlater våre skyldnere.

Led oss ikke inn i fristelse, men frels oss fra det onde.

For riket er ditt, makten og æren i evighet.

Amen

 

 

(Foto fra Genesaretsjøen: Ole Harald)